Две установе за извршење кривичних санкција постале су током новембра месеца  „уметничке галерије“.

Најпре је у Казнено-поправном заводу у Ћуприји, у оквиру отвореног дела завода организована изложба фотографија о природним лепотама Србије, које су забележене и фотографисане од стране аматера. Одабиром уметничких дела, аутор изложбе Дејан Вукићевић успео је да на најбољи начин анимира специфичну публику која борави у овој установи.

„Концепт изложбе је у потпуности остварио свој циљ, а то је буђење културолошке и образовне свести код лица лишених слободе. Поред тога, ова изложба је на тренутак одвела људе на свет слободе и многима од њих била додатни мотив олакшања свакодневног живота у специфичним заводским условима,“ рекао је управник КПЗ у Ћуприји Владица Божиловић.

Данко Јовић, испред Завода за заштиту природе Србије, најавио је том приликом да је изложба о природним лепотама Србије тек почетак заједничког деловања у правцу  заштите природе и  животне средине Србије.

У Окружном затвору у Лесковцу је 15-16. новембра одржана изложба радова сликара Братислава Анђелковића,  познатијег као “Бата из Вучја”, којој је присуствовао и сам уметник.

„За нас је велика част што је уметник такве репутације као што је Бата из Вучја дошао у нашу установу посебно јер инспирацију за своје радове црпи из живописног кањона реке Вучјанке, надомак Лесковца“, рекао је управник ОЗ у Лесковцу Горан Петронијевић.

 

Братислав Анђелковић је током 40. година бављења сликарством излагао у земљи и иностранству и увек изазивао пажњу публике и стручне јавности. Ово је први пут да своје радове излаже у затвору.

Изложба је, током дводневног гостовања у Окружном затвору у Лесковцу,  била доступна свим осуђеним лицима, као и запосленима, и послужила је као увод у сликарске радионице које ће Братислав Анђелковић држати осуђеним лицима током децембра месеца.