„Процедура промене Устава Србије ће захтевати одређено време, али је могуће да то буде урађено до краја 2017. године“, рекао је данас помоћник министра правде Чедомир Бацковић на конференцији „У сусрет изменама Устава: уставни положај судства“, коју су организовали Врховни касациони суд, Мисија ОЕБС-а у Србији и Канцеларија Савета Европе у Србији.

Бацковић је рекао да ће део који сектор правосуђа треба да понуди у погледу промене Устава, иако је процедура промене највишег правног акта нешто обимнија, бити урађен на време.

Он је истакао да Министарство правде има кључну позицију у припреми уставних промена, да је спремно да ставовима Врховног касационом суда у погледу промене Устава да на значају, али да је у обавези да чује и ставове цивилног сектора, демократски изабраних представника грађана и других актера.

Бацковић је додао да је у том смислу веома значајно што је у организацији Врховног касационог суда, Мисије ОЕБС-а и Канцеларије Савета Европе у Београду организована прва у низу конференција, на којој ће се чути ставови најзаинтересованијег сегмента друштва за промене Устава, а то је судство.

„Очекујемо да ће на овој, као и на каснијим конференцијама, у доброј мери бити респектован став Министарства правде и Националне Комисије за реформу правосуђа да се придржавамо критеријума које је у овој области успоставила Венецијанска комисија која је водећи извор права за критеријуме за ову област“, рекао је Бацковић.

Он је навео да је Акционим планом за Поглавље 23 предвиђена промена Устава у неколико праваца, како се што успешније реализовали циљеви Акционог плана када је у питању правосуђе, са нарочитим нагласком на ефикасност правосуђа.