Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас директорком УСАИД у Србији Азом Ел-Абд, са којом је разговарала о наставку сарадње и новим заједничким пројектима.

Министарка Кубуровић и Ел-Абд су се сагласиле да је досадашња сарадња била веома успешна и да је најбољи пример за то УСАИД Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт ЈРГА, који је затворен почетком октобра 2016. године.

Ел-Абд је нагласила да је УСАИД остварила снажно партнерство са Министарством правде и другим правосудним институцијама када је у питању унапређење владавине права и да је пројекат ЈРГА био добар пример успешно изведеног пројекта који је поставио високе стандарде у тој области.

Оне су изразиле уверење да ће и наредни пројекат УСАИД, који ће се односити на даље јачање владавине права и чија би реализација требало да почне крајем 2017. године или почетком 2018. године, бити веома успешан.

Главни циљеви новог пројекта биће даље јачање владавине права, кроз пружање подршке у реализацији циљева зацртаних у Националној стратегији за реформу правосуђа за период 2013.-2018. године и кроз помоћ у изради нове Националне стратегије за период од 2019. до 2023. године и пратећи акциони план.

Поред тога, други значајан део будућег пројекта биће унапређење ефикасности правосуђа и приступа правди, кроз јачање капацитета правосудних институција и правосудних професија.

Ел-Абд је додала да ће поред наведеног УСАИД кроз пројекте наставити да пружа подршку јачању капацитета Правосудне академије, као и институцијама које су задужене за борбу против корупције.