Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са министром правде БиХ  Јосипом Грубешом, са којим је разговарала о сарадњи и заједничким пројектима два министарства.

Кубуровић и Грубеша су се сагласили да је досадашња сарадња Србије и БиХ у области правосуђа била добра, посебно имајући у виду интезивну сарадњу у области међународно правне помоћи.

Грубеша је министарку Кубуровић упознао да се БиХ налази у процесу реформе правосуђа и јавне управе, као и да је кренула у предприступне преговоре са ЕУ.

Он је истакао да би тој земљи била веома значајна помоћ Србије у области евроинтеграција, имајући у виду да је Србија већ отворила Поглавље 23 и да се налази пар корака испред БиХ на путу ка ЕУ.

Министарка Кубуровић је нагласила да ће Министарство правде пружити сву неопходну помоћ колегама из БиХ, како по питању реформе правосуђа, тако и по питању евроинтеграција.

На састанку је посебно истакнута сарадња у области извршења кривичних санкција, будући да се БиХ налази у фази изградње првог федералног затвора, а Кубуровић је рекла да Министарство правде и у том погледу стоји на располагању.

Кубуровић је истакла да Министарство правде посебну пажњу посвећује јачању капацитета затвора у циљу побољшања услова у којима бораве осуђена и притворена лица, а у складу са стандардима ЕУ.

Она је указала  да је поред реконструкције и адаптације постојећих затвора у току изградња нове затворске установе у Панчеву, која би до краја ове године требало да крене са радом, а да ће ускоро отпочети и радови на изградњи новог затвора у Крагујевцу.

Министар Грубеша је изразио посебно интересовање за функционисање Центра за обуку запослених у Управи за извршење кривичних санкција и изразио жељу за размену искустава у тој области.

Покривалице са састанка можете бесплатно преузети са сајта www.infobiro.tv