Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем са којим је разговарала о даљим активностима Mинистарства правде у оквиру Поглавља 23, а које су усмерене на јачање независности и одговорности судија и тужилаца.

Министарка Кубуровић и г. Фратини су се усагласили да је један од неопходних услова за даљи напредак Србије ка ЕУ, успешна реформа правосуђа која мора успоставити јаку независност и одговорност носилаца правосудних функција.

Фратини је истакао да је један од услова за то јачање Правосудне академије, која треба да постане једини улаз за избор судија и тужилаца у правосуђе, као и стуб њиховог стручног и професионалног усавршавања.

Он је нагласио да ће Европска комисија поздравити сваку проактивну улогу Србије, која она предузима у области јачање владавине права и независности и одговорности правосуђа и нагласио да се не може инсистирати на независности, без инсистирања на одговорности.

Говорећи о изменама Устава, министарка правде је рекла да је у току широк консултативни процес у вези са његовим изменама, које су усмерене на промену начина избора носилаца правосудних функција, а у циљу јачања независности правосуђа. Она је истакла да Министарство правде неће формирати финални нацрт тих измена без стручног мишљења Венецијанске комисије.

Када је реч о борби против корупције, министарка Кубировић и г.Фратини разговарали су и о могућности успостављања посебних група за борбу против корупције и прања новца у спорту, какве постоје и у Италији.