Министар правде Нела Кубуровић и републички јавни тужилац и председник Државног већа тужилаца Загорка Доловац састале су се данас у Београду са генералним тужиоцем Мађарске Петером Полтом, са којим су разговарале о сарадњи министарстава правде и тужилаштава две земље.

Они су се сагласили да је та сарадња на одличном нивоу, али да увек има могућности за њено даље унапређење, нарочито имајући у виду изазове са којима се две државе суочавају у борби против криминала, корупције и тероризма.

На састанку је указано и да је сарадња органа Србије и Мађарске од изузетног значаја и због актуелне мигрантске кризе, у оквиру које се обе земље суочавају са великим изазовима.

Као доказ одличних односа истакнути су заједнички истражни тимови, који су дали веома добре резултате, као и сарадња пограничних тужилаштава, која је од кључног значаја када је у питању мигрантска криза.

Кубуровић и Доловац су се захвалиле мађарским колегама на подршци коју та земља пружа Србији на путу ка Европској унији, као и у реализацији циљева из преговарачких поглавља 23 и 24, где значајну улогу имају тужилаштва.

Кубуровић је истакла да је сарадња влада Србије и Мађарске, као и два министарства, изузетна, што потврђује и заједничка седница две владе, која је одржана крајем прошле године, као и више билатералних сусрета министара правде две земље.

Доловац је нагласила да Министарство правде пружа значајну подршку тужилачком систему у Србији, пре свега кроз законе које предлаже Влади Србије, као и кроз учешће министра правде у раду Државног већа тужилаца.

Генерални тужилац Мађарске је, такође, нагласио да је сарадња две земље на свим нивоима све боља, да та сарадња треба и даље да се развија, те похвалио заједничке истражне тимове, који су, будући да су до сада постојали само на нивоу Европске уније, доказ да Србија иде добрим путем ка чланству у Унији.