Савет за спровођење Акционог плана за Поглавље 23, уз подршку Министарства правде, представио је јуче у Клубу посланика Четврти извештај о спровођењу тог акционог плана, а министарка правде Нела Кубуровић рекла је да се на крају последњег квартала може констатовати да је испуњено око 71 одсто активности, чије остварење је било планирано до краја 2016. године.

Кубуровић је нагласила да су најуспешнији резултати остварени у оквиру потпоглавља Основна права (89 одсто), док је слабији проценат успешности био у области борбе против корупције.

Она је напоменула да подаци о спровођењу Акционог плана указују да су надлежни органи свесни значаја преузетих обавеза и да улажу напоре ка испуњењу задатих циљева.

„Носиоце активности из Акционог плана позивам да наставе да спроводе исте, са одлучношћу и ентузијазмом чланова поглавља, које је тек отворено и да у 2017. години заједно имамо успешније и квалитетније спровођења акционог плана“, рекла је Кукбуровић.

Подсетивши да је протекло пет месеци од отварања преговарачких поглавља 23 и 24, можда најзначајније прекретнице у процесу европских интеграција Србије, Курубовић је рекла да ће Министарство правде у наредном периоду наставити да спроводи активности на које се обавезало.

Кубуровић је додала да ће министарство, такође, пружати активну подршку реализацији принципа транспарентног и инклузивног процеса европских интеграција.

„Посебан значај Поглавља 23 огледа се управо у суштински, важним мерама које ће, уколико доследно буду спроведене, донети позитивне промене. Промене које ће конректно моћи да осете грађани Србије“, нагласила је Кубуровић.