Министарство правде припрема Преднацрт закона о пореклу имовине, којим ће бити утвђен нови, посебни порез и надам се да ћемо применом тог закона постићи велики успех у сузбијању феномена сиве економије, истакла је данас министарка правде Нела Кубуровић на конференцији „Излаз из сиве економије“, коју су у Палати Србија организовале Национална алијанса за локални и економски развој (НАЛЕД) и Америчка привредна комора.

Кубуровић је навела да ће велику улогу у спровођењу тог закона имати Пореска управа и Управни суд и да ће у том смислу запослени те две институције морати да прођу неопходну обуку за поступање по том закону.

 „Оно што нас очекује јесте и велика измена када је у питању прекршајни поступак, пре свега у делу који се односи на царинске, пореске и буџетске предмете, јер смо установили да држава губи велики део новца када су у питању ти поступци с обзиром да се велики део њих окончава застаром“, навела је Кубуровић.

Кубуровић је рекла да је Министарство правде у протеклом периоду било фокусирано на доношење нових законских мера у циљу борбе против организованог криминала и корупције.

Она је навела да је, када је реч о кривичним делима са коруптивним елементима, предвиђена специјализација и стварање нових одељења у судовима и јавним тужилаштвима, који пре свега подразумевају бољу координацију и размену података у свим органима који могу да дају и доставе адекватне доказе како би оптужница била поткрепљенија, а поступак извеснији.

Министарка је прецизирала да се током 2017. године може очекивати специјализација судија и тужилаца када је у питању поступање у кривичним предметима са коруптивним елементима.

„Предвиђено је стварање такозваних ударних група и одређивање официра за везу, што значи да ће сваки државни орган који поседује податке које могу да користе тужиоци у поступку процесуирања морати да одреде лице које ће да пружа адекватне податке“, навела је Кубуровић.

Видео материјал можете бесплатно преузети са сајта www.infobiro.tv