Министар правде Нела Кубуровић обишла је данас са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином адаптирани студио за снимање уџбеника за ученике и студенте и нових аудио књига у оквиру Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“.

Савез слепих Србије је на Конкурсу Министарства правде за доделу средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења (опортунитет) добило нешто више од 1,6 милиона динара за адаптацију студија.

Кубуровић је том приликом рекла да је Конкурс био расписан почетком 2016. године и да је укупан износ који се додељивао био већи од 350 милиона динара.

Она је напоменула да је највише средстава било издвојено за здравствене и просветне установе, а потом и за социјалне установе, где је било 26 њих.

„Надамо се да ће сви имати прилике да поново конкуришу на Конкурсу које ће Министарство правде објавити почетком наредне године, будући да су и током 2016. године прикупљена велика средства по основу опортунитета“, нагласила је Кубуровић.

Министар Вулин се захвалио Министарству правде, јер је за потребе социјалне заштите издвојено 80 милиона динара.

„То је огроман новац и ми се радујемо што ћемо и у будућности моћи да сарађујемо са Министарством правде, како би људи којима је помоћ најпотребнија могли да рачунају на њу“, истакао је Вулин.

Председник Савеза слепих Србије Милан Стошић  рекао је да је уз помоћ два министарства обезбеђена најсавременија техника и опрема за снимање уџбеника и књига, што је веома значајно за слепе, којима је знање највећа компензација за недостатак вида.

Библиотека Савеза слепих Србије  „Др Милан Будимир“ почела је са радом 1971. године, као баштиник претходних институција које су се бавиле послом штампања књига на Брајевом писму и снимањем аудио књига, а данас функционише у склопу Савеза слепих Србије.