Министар правде Нела Кубуровић обишла је данас са министром правде БиХ Јосипом Грубешом Казнено-поправни завод у Пожаревцу – Забела, где је истакла да Министарство правде континуирано ради на побољшању смештајних капацитета у затворима у Србији.

Кубуровић је напоменула да томе сведочи и то што је један од највећих пројеката које је министарство започело у 2016. години управо изградња новог затвора у Панчеву, који би требало да буде завршен до краја ове године.

Она је указала да се неће стати само на том пројекту, с обзиром да ће се радити и на реконструкцији постојећих објеката, а све у циљу побољшања и повећања смештајних капацитета у затворима у Србији.

Кубуровић је додала да је данашња посета КПЗ у Пожаревцу – Забели са колегом из БиХ један од начина реализације Протокола о сарадњи два министарства, који је потписан 2006. године и који подразумева различите видове размене искустава и узајмне помоћи, па и унапређење извршења кривичних санкција како у Србији, тако и у БиХ.

Она је навела да је један од видова сарадње два министарства и помоћ  у обучавању државних службеника који ће да раде у првом државном затвору у БиХ.

„Ово је само један од видова сарадње која се одвија на свакодневном нивоу, а један од доказа за то је да се највећи број замолница и молби за међународну правну помоћ одвија између ове две државе“, нагласила је Кубуровић.

Грубеша је рекао да је циљ посете КПЗ у Пожаревцу – Забели да се унапреди сарадња у области извршења кривичних санкција.

„БиХ је у фази изградње првог државног затвора и ми смо дошли овде да разменимо искуства, да видимо компаративне предности које Србија има у изградњи затвора и верујем да ћемо у 29 затвора у Србији скупити довољно искустава и да ћемо извршење казнених снакција у БиХ подићи на виши ниво“, нагласио је Грубеша.

Обиласку КПЗ у Пожаревцу – Забели присуствовао је и директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv