Актуелно > Вести 30.03.2017.

Реконструкција Палате правде један од највећих инфраструктурних пројеката Министарства правде

Министар правде Нела Кубуровић обишла је данас радове на реконструкцији зграде „Палата правде“ и том приликом истракла да је реч о једном од највећих инфраструктурних пројеката које је Министарство правде покренуло не само у последње четири године, већ у последњих неколико деценија.

„Реч је о најважнијој згради правосудних органа у Србији, у којој је до септембра било смештено осам правосудних институција.  Имајући у виду да се у Београду налази око 60 одсто предмета свакако је разумљиво што је Министарство правде посебну пажњу посветило унапређењу правосудне инфраструктуре у Београду“, рекла је Кубуровић.

Министарка правде је истакла да је планирано да радови на реконструкцији највеће зграде правосудних органа у земљи трају 24 месеца, после чега ће та зграда бити адреса четири правосудна органа, који се тренутно налазе на привременим адресама.

Кубуровић је нагласила да је реализација пројекта почела још у септембру, када су исељени сви правосудни органи који су се налазили у Палати правде, а да је најбитније да том приликом није било застоја у суђењима, јер су судови и тужилаштва благовремено обавестила странке на којим адресама ће у будуће радити.

Она је навела и да ће запослени који ће радити у „Палати правде“ и грађани након реконструкције добити модерну и савремену зграду која ће имати веће смештајне капацитете, што ће омогућити већу учесталост заказивања суђења, а самим тим учинити правосуђе ефикаснијим.

Вредност радова износи око 16 милиона евра, реконструкција се финансира из средстава Европске инвестиционе банке, а поступак тендерске процедуре је спроведен према правилима које спроводи та банка.

Поред министарке Кубуровић, обиласку радова су присуствовали и председник Вишег суда у Београду Александар Степановић и шеф Регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Негре је истакла да ће реконструкција зграде „Палата правде“ омогућити боље услове за рад правосудних органа и њихов ефикаснији рад, чиме се стварају услови за даље преговоре Србије о приступу Европској унији, где је правосуђе битан део.

Негре је подсетила на успешну сарадњу Европске инвестиционе банке и Министарства правде на рехабилитацији правосудних органа у Београду и широм Србије, те да су у тој банци поносни на завршетак зграде правосудних органа у Катанићевој улици у Београду.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv