Актуелно > Вести 13.06.2017.

Настављена сарадња са немачком организацијом „Хелп“ на ресоцијализацији бивших осуђеника

Немачка невладина организација „Хелп“ и три установе за извршење кривичних санкција  - КПЗ  у Сремској Митровици, КПЗ у Нишу и ВПД у Крушевцу потписали су данас уговоре о сарадњи, којима су настављене активности нa унaпрeђeњу систeмa извршeњa кривичних сaнкциja и успeшној рeсoциjaлизaциjи и рeинтeгрaциjи oсуђeних лицa у друштвeну зajeдницу.

Потписивању уговора су присуствовали и министар правде Нела Кубуровић, амбасадор Немачке у Србији Њ.Е. Аксел Дитман и директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић.

Кубуровић је том приликом истакла да Немачка и Србија имају добре односе који се континуирано унапређују кроз различите видове сарадње и да је доказ за то сарадња са организацијом „Хелп“, која има велики значај за ресоцијализацију осуђених лица.

Она се, такође, захвалила немачкој влади на подршци Србији на њеном путу ка ЕУ, као и у спровођењу многих активности из Акционог плана за Поглавље 23.

Управници три установе за извршење кривичних санкција истакли су да се осуђена лица захваљујући овом пројекту обучавају за занимања која су дефицитарна на тржишту, што им омогућава да после издржане казне сами започну посао.

Они су нагласили и да се обуком на добијеној опреми са једне стране подиже број радно ангажованих лица, што доприноси и знатно мањем броју дисциплинских преступа и изгреда. Са друге стране, нове машине за рад помажу казнено поправним заводима да подигну своје производне капацитете, што додатно утиче на уштеду буџетских средстава.

Бригом о бившим осуђеницима, како су истакли, утиче се и мањи поврат у криминал, који је у последњих неколико година са 70 одсто смањен на 62.  

Вредност пројекта је 274.000 евра, од чега је учешће буџетских средстава Републике Србије 50.000 евра. У циљу подстицања запошљавања и самозапошљавања бивших осуђеника и њихове успешне реинтеграције у друштво, поред осталог, биће подржано запошљавање 30 бивших осуђеника.

Организација „Хелп“ је од 2014. године у партнерству са Управом за извршење кривичних санкција спровела два пројекта чији циљ је био унапређење програма третмана и прихвата осуђених лица. Укључујући данас потписане уговоре,  укупна вредност уложених средстава је нешто више од 610.000 евра, од чега је учешће буџетских средстава Републике Србије 135.000 евра.

Покривалице можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv