Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са директором УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Лоом, са којим је разговарала о унапређењу права деце у судским поступцима и положају малолетних учиниоца кривичних дела.

Кубуровић је истакла да се активности које се спроводе на националном нивоу сарадње са УНИЦЕФ-ом поклапају са активностима из Акционог плана за Поглавље 23, посебно у делу који се односи на унапређење права детета као сведока или оштећеног и унапређење положаја малолетних почициона кривичних дела.

Директор УНИЦЕФ-а се захвалио министарки Кубуровић на сарадњи, посебно у области  реинтеграције малолетних учинилаца кривичних дела, у области заштите деце жртава и сведока кривичних дела од секундарне виктимизације, као и у области учешћа деце у грађанским судским поступцима и јачању капацитета пружалаца бесплатне правне помоћи да одговоре на кршења права детета.

Кубуровић и Сен Ло су истакли да малолетна деца, било да су жртве, сведоци или починиоци кривичних дела, морају имати посебан третман у току судског поступка, попут посебног начина саслушања.

Министарка је рекла да је планирано усвајање новог Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела, који ће унапредити могућност судија и тужиоца за малолетнике да одређују васпитне налоге, који су се изузетно добро показали у пракси у четири града у Србији. Ови налози представљају алтернативну меру кажњавања малолетника, у смислу рада у јавном интересу, праћења резултата њиховог даљег школовања, квалитета сарадње са социјалним радником...

Они су указали да је циљ налога да утиче на правилан развој малолетника и јачање личне одговорности, како у будуће не би чинио кривична дела.

Кубуровић је истакла добре резултате у  примени  новог Закона о спречавању насиља у породици, који такође препознаје децу као сведоке или жртве, а чије усвајање је поздравио Сен Ло.

Она је додала и да је у припреми Нацрт закона о бесплатној правној помоћи, који нарочиту пажњу посвећује детету као жртви или оштећеном у судском поступку. 

Кубуровић и Сен Ло су се сагласили да је неопходан наставак сарадње Србије и УНИЦЕФ-а у области  побољшања приступа правди за сву децу, унапређењу родне равноправности и у стварању услова да они из угрожених група живе без дискриминације и насиља, а која ће бити реализована кроз будуће пројекте.