У Новом Саду данас је одржан пети округли сто о променама Устава Србије у области правосуђа, који су у оквиру јавне дебате организовали Министарство правде и Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије.

Помоћник министра правде и шеф преговарачке групе за Поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је да је задовољан округлим столовима који су се до сада одржали у оквиру јавне дебате о променама Устава, а који су за циљ имали да се из богаства различитости дође до решења која ће бити у складу са највишим европским стандардима.

Бацковић је рекао да се нада да ће Министрство правде до краја године искристалисати решења у области правосуђа.

„Очекујем да по завршетку серије округлих столова, а на основу онога што смо чули од стране стручне јавности, у складу са европским стандардима и стандардима Венецијанске комисије направимо почетну радну верзију текста промена Устава“, нагласио је Бацковић.

Он је одбацио примедбе појединих стручних удружења и организација о начину на који је спроведена досадашња дебата и недостатку текста о којем би се расправљало, наводећи да би Министаство правде у случају да је изашло са готовим текстом уставних промена било оптужено за наметање мишљења.

Државни секретар у Министрству правде Мирко Чикириз указао је да је тема округлог стола у Новом Саду, где се разговарало изворима права и судској пракси, веома битна, пре свега како би се побољшала правна сигурност грађана.

Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић истакла је да су досадашњи округли столови организовани са намером да се разговара о елементима који чине основу независности правосуђа, а да ће тај процес резултирати текстом предлога уставних амандмана, који ће бити посебна тема за дебату.

„Каснимо, нећемо успети да до краја 2017. године променимо Устав, али квалитет је свакако важнији од рока“, истакла је Мишчевић.

Директор Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије Жарко Степановић подсетио је да су организације цивилног друштва, као и стручне организације и удружења и остали заинтересовани за тему промене Устава, поред изношења ставова на пет округлих столова имали прилике да у писменом форми доставе своје предлоге за промену Устава, а да ће до краја консултативног процеса бити одржан још један округли сто у Београду.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv