Министри правде и здравља Нела Кубуровић и Златибор Лончар присуствовали су данас у Општој болници у Крушевцу примопредаји 13 санитетских возила домовима здравља, болницама и здравственим центрима, којa су набављенa средствима из опортунитета (одлагање кривичног гоњења). Укупно је за здравствене установе из средстава прикупљених на основу опортунитета ове године набављено 15 санитетских возила.

Санитетска возила са пратећом медицинском опремом су добиле здравствене установе у Жабљу, Неготину, Сурдулици, Крушевцу, Београду, Нишу, Новом Пазару, Трговишту, Босилеграду, Мајданпеку, као и Клинички центар Војводина.

Министарка Кубуровић подсетила је да је Министарство правде у марту ове године расписало други Јавни конкурс за доделу средстава из опортунитета, да се на конкурс пријавило више од 700 заинтересованих и да је око 350 милиона динара расподељено на 98 корисника.

„Највећи део новца је, као и прошле године, одвојен за здравство – 131 милион динара, а од тога је 46 милиона динара одвојено за набавку санинтетских возила која су додељена домовима здравља, клиничким центраима, болницама“, истакла је Кубуровић.

Она је најавила да ће почетком следеће године бити расписан нови конкурс ради доделе средстава из опортунитета, додајући да јавна тужилаштва итекако примењују овај институт, с обзиром да из године у годину расте број закључених споразума.

Кубуровић је додала да је до септембра закључено око 12.000 споразума и да то значи да би и ове године у републички буџет по тој основи требало да буде уплаћено више од 600 милиона динара.

Она је додала да примена опортунитета с једне стране растерећује судове, а са друге омогућава да део буџетских средстава на транспарентан начин буде расподељен на оне којима је најпотребније, попут здравства, просвете, социјале. Кубуровић је указала и да Министарство правде контролише утрошак тих средстава и да корисници морају да их употребе на начин који је предвиђен.

Министар Лончар истакао је да је у последње три године обезбеђено 100 нових санитетских возила за здравствене установе широм Србије и најавио да ће министарство и следеће године наставити са том акцијом.

Лончар је истакао и да је набавка 100 санитетских возила за здравствене установе једна у низу активности и мера, попут набавке медицинске опреме, изградње нових и реконструкције  постојећих здравствених објеката, новог запошљавања и омогућавања специјализације здравственим радницима, које потврђују да се брига о здравству у Србији води одговорно, одрживо и системски.

Он се захвалио Министарству правде на помоћи да здравствене установе добију преко потребне санитете, наводећи да су међу њима и два возила опремљена за превоз превремено рођене деце, са покретним инкубаторима, која ће бити распоређена у Нишу и Новом Пазару.

То је, како је истакао, велики успех за српско здравство и државу, нарочито када се има у виду оно што је наслеђено, а то је да дуги низ година возни парк није обнављан, па су постојала возила која су прелазила и милион километара.

 „Када се озбиљно ради, системски, када се штеди и спроводе реформе, може да буде новца и за оне најбитније ствари, попут медицинске опреме. Доказ свега тога је и изузетно успешна сарадња Министарства правде и Министарства здравља” , нагласио  је Лончар.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv