Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са специјалним известиоцем за тортуру Савета за људска права УН Нилсом Мелцером, са којим је разговарала о извршењу кривичних санкција у Србији и положају лица лишених слободе у казнено поправним заводима.

Министарка Кубуровић је истакла да је у казнено поправним заводима у Србији унапређен положај лица лишених слободе и да је дошло до значајног унапређења превенције тортуре, а да то потврђују и извештаји Заштитника грађана, Националног превентивног механизма, надлежног скупштинског одбора и изјаве више од 300 лица на издржавању затворске казне.

Кубуровић је нагласила да су у протеклих неколико година унапређени инфраструктурни капацитети установа, а самим тим и услови у којима бораве лица лишена слободе.

Она је подсетила на последњи извештај Савета Европе који је показао да Србија више није на последњем месту када су у питању смештајни капацитети у затворима, који сада износе 106 затвореника на 100 места, док је 2012. године тај однос био 156 на 100.

Кубуровић је изразила очекивање да ће се положај Србије када је насељеност у затворима у питању још више побољшати у 2018. години, с обзиром да се изградња новог затвора у Панчеву, капацитета 500 места, приближава крају, као и да се очекује почетак изградње новог затвора у Крагујевцу.

Министарка је рекла и да се истовремено ради на побољшању правног оквира којим ће се унапредити заштита права лица лишених слободе.

Специјални известилац УН је нагласио да је Србија предузела напоре и начинила велике и значајне кораке у области извршења кривичних санкција.   

Он је похвалио стање у КПЗ Сремска Митровица, коју је делегација УН обишла, наводећи да је тамо стање много боље него пре неколико година, али и да та установа и даље има проблем са пренасељеношћу.

Мелцер је указао да пренасељеност у затворима може да се смањи изрицањем већег броја алтернативних санкција и одобравањем већег броја условног отпуста.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић  подсетио је да је Влада Србије у мају ове године усвојила Стратегију за смањење преоптерећености у заводима, којом је предвиђено побољшање капацитета и услова у којима бораве лица лишених слободе и даљи развој система алтернативних санкција и мера и повереничке службе.

Он је истакао и да су запослени у заводима посвећени остваривању људских права лица лишених слободе и спречавању тортуре, и најавио да ће половином следеће године почети реализација Твининг пројекта са ЕУ који предвиђа обуку припадника службе за обезбеђење, запослених у служби за третман и здравственој служби у установама за извршење кривичних санкција.