Министарка правде Нела Кубуровић, заједно са републичким јавним тужиоцем Загорком Доловац, састала се данас са генералним тужиоцем Румуније Аугустином Лазаром, са којим је разговарала о наставку успешне сарадње две земље у борби против организованог криминала и корупције.

Министарка Кубуровић је истакла да је јуче потписани Меморандум о сарадњи Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва Румуније још један доказ одличне сарадње две земље.

Она је истакла да Министарство правде и Република Србија улажу велике напоре на унапређењу борбе против организованог криминала и да је уверена да је Меморандум о сарадњи са Тужилаштвом Румуније још један корак у том правцу.

Министарка правде је указала да 1. марта 2018. почиње примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, који уводи нову организацију рада и надлежности судова и тужилаштава у циљу успостављања ефикасног механизма у борби против криминала и корупције.  

Говорећи о путу Србије ка ЕУ, министарка Кубуровић је истакла да Румунија пружа значајну подршку евроинтеграцијама Србије, као и да су искуства Румуније од великог значаја за брже и боље напердовање наше државе ка пуноправном чланству.

Републички јавни тужилац је указала на веома добру сарадњу тужилаштава две државе у борби против транснационалног криминала, организованог криминала, кријумчарења људи и наркотика, наводећи да је потписани Меморандум само формализовао ту сарадњу и дао основу за њено даље унапређење. Доловац је додала да је Министарство правде дало недвосмислену подршку потписивању Меморандума.

Генерални тужилац Румуније је, такође, истакао да је потписани Меморандум добра основа да захтеви две државе буду још ефикасније реализовани и изразио уверење да ће даља сарадња бити још више унапређена.

Он је додао да је значајно да две државе размењују добру праксу и навео да Румунија стоји на располагању Србији када су у питању њена искуства у процесу придруживања ЕУ.