Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је на конференцији „Антикорупцијска сарадња у региону“ да очекује да до краја године, уз инклузиван принцип рада и транспарентност, радна група заврши рад на изради Нацрта закона о Агенцији за борбу против корупције.

Кубуровић је указала да је рад радна група интезивиран и да је недавно одржан тродневни састанак на којем су учествовали представници Агенције и Министарства правде, као и подпредседник Савета за борбу против корупције и експерти са пројекта Превенција и борба против корупције ИПА 2013.

Том приликом су усаглашени ставови око највећег броја питања, а Агенција и министарство ће следеће седмице организовати и заједнички округли сто, додала је она.

„Са оваквим начином рада, сигурна сам да ће Влада Србије ускоро проследити предлог закона о агенцији за борбу против корупције Народној скуштини и да ће тиме бити отклоњено кашњење битне активности из Акционог плана за Поглавље 23“, истакла је Кубуровић.

Она је указала да Србија кроз стратегије и акционе планове има стратешки приступ у борби против корупције и изградњи антикорупцијских институција.

Министарка правде је подсетила да је измењен и Кривични законик, који је добио две модерне потпуно реформисане главе коруптивних кривичних дела, а да тај закон прати и организациони закон који проширује надлежност Тужилаштва за организовани криминал, уводи нова четири регионална центра за борбу против корупције у Београду, Краљеву, Нишу и Новом Саду, као и нове методе унапређене сарадње и размене информација кроз официре за везу и стварање ударних група.

„И Кривични законик и нови Закон о оргнизацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције ће почети да се примењује за мање од три месеца, а у овом тренутку веома напорно радимо на свим припремама да се обезбеде ваљани услови за сповођење наведених закона“, рекла је Кубуровић, која се захвалила Европском пројекту ИПА 2013 и Амбасади САД на свесрдној помоћи у томе.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv