Министарство правде започело је данас јавну расправу о Нацрту закона о лобирању, која ће трајати до 16. априла.

Истовремено, Нацрт закона о лобирању објављен је на интернет презентацији Министарства правде, као и његово образложење и закључак о јавној расправи.

Основни циљ Нацрта закона о лобирању је да се успостави јасан нормативни оквир у области лобирања у Србији, чиме се отклањају недостаци у домаћем правном систему. Законско уређивање лобирања треба да допринесе заштити јавног интереса, будући да предложени Нацрт закона повећава јавност рада органа државне управе, ојачава интегритет и одговорност лобираних лица која обављају јавне функције и подиже поверење грађана у процес доношења одлука.

Приликом израде Нацрта закона коришћени су текстови међународних уговора које је наша држава ратификовала и релевантних прописа Европске уније. Такође, усвајање закона о лобирању предвиђено је Акционим планом за Поглавље 23 и представља једну од препорука ГРЕКА.

Министарство правде позива представнике државних органа, цивилног друштва, стручне јавности, као и друге заинтересоване да примедбе, предлоге и сугестије за време трајања јавне расправе доставе путем електронске поште vladimir.vins@mpravde.gov.rs или поштом на адресу Немањина 22-26, Београд