Министарка правде Нела Кубуровић и директор Републичког завода за статистику (РЗС) Миладин Ковачевић потписали су данас Протокол о електронској размени података између Министарства правде и Републичког завода за статистику.

„Овај протокол биће само полазна основа за даљу размену података између правосудних органа и Завода за статистику, а Министарство правде наставља да развија свој правосудни информациони систем“, рекла је министарка Кубуровић и додала да Министарство правде очекује потписивање протокола са другим органима, пре свега са Народном банком.

Она је истакла да је то још један у низу протокола које је Министарство правде потписало у протеклих неколико месеци, а све у циљу развоја правосудног информационог система (ПИС) што, оцењује, јесте у складу са политиком Владе Србије која подразумева развој еУправе.

Министарка правде напоменула је да је већина тих протокола била у интересу Министарства правде и правосудних органа, ради бржег добијања података неопходних за вођење судског поступка и скраћивања његовог тока, док данас потписаним протоколом, Министарство правде више излази у сусрет другом органу, омогућавајући му да добије квалитетније податке у веома краћем временском периоду, како би се избегло достављање дестине хиљада ручно попуњаваних образаца.

Кубуровић је рекла и да је Министарство правде можда било неколико корака испред, јер се већ годинама уназад бави тиме и додала да сада има развијен систем који омогућава електронску размену података са различитим органима.

Кубуровић је посебно захвалила Републичком заводу за статистику и његовом директору на досадашњој сарадњи и истакла да је РЗС дао неизмеран допринос приликом успостављања јавнобележничке професије, те да је захваљујући њима, омогућено да јавни бележници почну са радом како је то и било планирано - 1. септембра 2014. године.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић истакао је да електронска размена података између правосудних органа са једне стране и државних органа са друге стране зауставила праксу прикупљања података путем папирних упитника. Он је додао да ће ова електронска размена података допринети смањењу трошкова буџета и оптерећености судова, као и повећању квалитета статистичких података правосуђа.