Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас у Њујорку уочи седнице Савета безбедности на којем ће бити представљен редовни Извештај о раду Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МИКТ), са бившим главним тужиоцем Хашког трибунала и садашњим главним тужиоцем МИКТ Сержом Брамерцом.

Брамерц је поново истакао подршку усвајању и спровођењу Националне стратегије за процесуирање ратних злочина, као и Тужилачке стратегије, и додао да је потребно додатно ојачати капацитете Тужилаштва за ратне злочине.

Министарка правде је указала да је недавно изабран један заменик тужиоца, као и да је избор за још два у току. Она је такође навела да ће стручни капацитети бити још више ојачани у наредном периоду и да се током јула очекује избор још 3 нова заменика јавних тужилаца, као и запошљење 4 судијска помоћника, који ће радити у Тужилаштву за ратне злочине.

Кубуровић и Брамерц су се још једном сагласили да је за ефикасно процесуирање ратних злочина потребна добра регионална сарадња. Министарка правде је указала да је та сарадња између Србије и БиХ на добром нивоу, као и да су српски правосудни органи признали одређене судске пресуде из БиХ.

Говорећи о даљем унапређењу рада Тужилаштва за ратне злочине, Кубуровић је истакла да ће до краја године Правосудна академија покренути обуке за судије и тужиоце, који раде на случајевима процесуирања ратних злочина. Брамерц је позитивно оценио будућу обуку и истакао пуну подршку изради плана обуке, као и његовом спровођењу.