Поводом Европског дана социјалне правде, који се обележава 25. октобра, Министарство правде указује да приоритет рада државних органа, као и целокупног правосудног система мора бити јачање поверења грађења у рад свих правосудних институција.

Успостављање проактивног односа правосудних органа са грађанима и њихово боље упознавање са тим системом доприноси да грађани боље разумеју своја права, као и начин њиховог остваривања.

Министарство правде наглашава да уласком у суд грађани морају са сигурношћу и поверењем знати да имају једнаке могућности да траже и да добију правду. Такође, јавност треба да буде упозната како финкционише систем одлучивања, како судије и тужиоци доносе одлуке које су правичне и рационалне.

Обележавање Европског дана цивилне правде указује да врата суда морају бити отворена за све грађане и да отвореност и транспарентност рада правосудних органа доприноси грађењу међусобног поверења између тражиоца правде и оног ко о томе одлучује. Такође, овај дан нас подсећа да задатак суда и целог правосуђа јесте да помогне грађанима да боље разумеју своја Уставом загарантована права које управо суд штити и да су сви грађани, без изузетка, једнаки пред законом.

Европски дан социјалне правде обележава се сваке године 25. октобра, а обележавање овог дана иницирано је од стране Европске комисије и Савета Европе.