Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас на, маргинама дводневне Конференције „Примена механизама превенције корупције“, са експертом за корупцију ОЕБС-а професорком Паолом Северино са којом је разговарала о мерама које Србија предузима у борби против корупције.

Узимајући у обзир да је професорка Северино своју престижну каријеру остварила у Италији у области превенције и борбе против корупције, као и да је поменута конференција организована уз подршку ОЕБС-а и Амбасаде Италије у Србији, министарка Кубуровић је истакла да Србија и Италија имају интезивну и блиску сарадњу када је правосуђе и борба против корупције у питању. Она је навела да су два министра правде Србије и Италије пре око две године потписали нове билатералне уговоре чији је циљ убрзање размене података за кривична дела корупције и организованог криминала.

Кубуровић је подсетила да су српско Министарство правде и италијанска Финансијска полиције прошле године потписале Меморандум о сарадњи, који предвиђа стручну обуку српских тужилаца и полицајаца у Италији, у области борбе против корупције и финансијског криминала. Кубуровић је додала да непосредна сарадња постоји и између тужилаштава две државе, која подразумеве и заједничке истражне тимове.

Професорка Северино је указала да су регионални приступ у и међународна експертиза од великог значаја за ефикасну борбу против корупције. Она је нагласила да је и сама Италија имала великих  проблема са корупцијом, те је једнаку пажњу посветила успостављању и репресивних и превентивних механизама у борби против корупције и криминала.

Северино је поздравила недавно усвајање Закона о лобирању у Србији, указавши да такав закон у Италији не постоји, и да се Србија може да буде добар пример, на који њена држава може да се угледа. Она је нагласила да борба против корупције мора да се континуирано унапређује и мења у складу са променама у друштву.

Министарка Кубуровић је указала да Србија једнаку пажњу посвећује и превентивним и репресивним мерама и подсетила да је усвојен сет антикорупривних мера, које су државним органима дале потребне капацитете да се боре против криминала и корупције. Она је навела да сад постоје специјализоване судије и тужиоци за борбу против корупције, што је један од предуслова да постоји више чврстих оптужница, а самим тим и више осуђујућих пресуда.

Говорећи о превентивним мерама, Кубуровић је рекла да ће се укоро у процедури наћи и нови Закон о спречавању корупције (нови назив за Закон Агенцији за борбу против корупције), чији се текст нацрта тренутно усаглашава са препорукама ГРЕКО експерта. Она је укала да ће овај закон заједно са Законом о лобирању значајно проширити овлашћења и ојачати капацитете Агенције за борбу против корупције.

Кубуровић и Северино су се сагласиле да је размена искуства и добрих пракси од великог значаја за борбу протви корупције и криминала и оцениле да подрша Италије и Србије једна другој, не изостаје ни у овој области.

На састанку је истакнута и недвосмислене подршка Италије Србији у процесу евроинтеграција. 

Састанку су присуствовали и шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, као и амбасадор Италије у Србији Њ.Е. Карло Ло Кашо.