Министарство правде најстрожије осуђује насилничко и непримерено понашање према јавном извшитељу Александру Вуловићу из Београда, које се догодило током јучерашњег дана.

Јавни извршитељи по основу Закона о извршењу и обезбеђењу, преузели су овлашћења суда у делу судског поступка који се односи на извршење правноснажне пресуде и поступања по решењима за извршење на основу веродостојних исправа. Као такви, јавни извршитељи су носиоци јавних овлашћења, те сваки напад на њих закон препознаје као напад на службено лице.

Министарство указује да јавни извршитељи поступају искључиво по одлукама судова, водећи рачуна о законом прописаним процедурама поступка извршења. У складу са њиховим овлашћенима, законом је приписана и њихова трострука контрола рада – од стране Јавноизвршитељске коморе, Министарства правде и судова.

Министарство апелује на грађане и представнике грађанских удружења да не прибегавају насиљу, недоличном понашању и ширењу дезинформација, већ да сваки случај извршења за који сматрају да је незаконит пријаве Комори јавних извршитеља и Министарству правде, који ће по тим пријавама поступати по хитном поступку као и до сада.