Први Антикорупцијски час коме је присуствовало више од 200 ученика завршних разреда и њихових наставника из средњих школа са подручја Школске управе Краљево, из Тутина, Новог Пазара, Рашке и Врњачке Бање одржан је 4. априла 2019. у Електро-саобраћајној техничкој школи „Никола Тесла“ у Краљеву.

О свим аспектима корупције, како да је препознају, коме да пријаве, као и превенцији од ове штетне друштвене појаве са ученицима и њиховим наставницима разговарали су тужиоци, полицајци и судије који се свакодневно боре против корупције, представници Агенције за борбу против корупције као и представници невладиних организација Транспарентност Србија и Пиштаљка.

„На  овом  Антикорупцијском часу  предавачи  уче  децу  завршних  разреда средњих школа како да спрече коруптивно понашање и тражимо начин како да ојачамо  институције,  како  би  се  оне  бориле  против  корупције.  Важно  је да млади долазе на овакве часове и разговарају о моделима, облицима корупције и како треба превентивно деловати да до коруптивног понашања не дође“, рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

„Ово је прави начин, право време и узраст деце да добију основна знања о корупцији како би превенирали настајање корупције и да би сви они органи који учествују у овоме, пре свега наши судови и тужилаштва што мање имали посла у будућности“, нагласио је Александар Пајић, посебни саветник надлежан за послове средњег образовања и образовања одраслих Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

„Сматрамо да су наша деца и омладина будућност ове  земље  и да ће  за  неколико  година  почети  да  преузимају неке веће одговорности у овој држави. Пут едукације у борби против корупције и упознавања са  оним  што  су  напорни  ове  садашње генерације  управо  треба  да  крене  од младих“, изјавио је државни секретар Министарства правде Радомир Илић, који је истакао да су досадашњи резултати борбе против корупције задовољавајући.

Роман Прах, вођа  пројекта  Превенција и  борба  против  корупције нагласио је да је први пут  у Србији организован антикорупцијски час на овакав начин. „Јако нам је драго да смо први час почели са ученицима средњих школа, са људима који се тек формирају као личности и имају шансу да изаберу како ће градити свој животни пут. Важно је да се прекине ланац корупције и да свако од нас каже „НЕ корупцији“, што је уједно и слоган кампање“, изјавио је Прах.

Овај едукативни час организован је у оквиру активности пројекта Превенција и борба против корупције који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом и део је кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције. 

Циљ кампање је да се подигне свест јавности о теми корупције као и разумевање система и механизама за превенцију и борбу против корупције, а посебан значај дат је едукацији и информисању младих људи.

Поред организације Антикорупцијских часова за ученике средњих школа, биће одржане и дебате са студентима на факултетима у четири Универзитетска центра у Србији као и бројне конференције. Наредни Антикорупцијски час одржаће се 17. априла 2019. у Новом Саду.