Министарство правде у сарадњи са Правосудном академијом организовало је за учеснике из основних судова и основних тужилаштава, као и из виших судова и виших јавних тужилаштава са територије београдске апелације два семинара на тему примене новог Закона о заштити података о личности.

Семинари су одржани 27. и 28. jуна у Прекршајном суду у Београду, а предавачи су били проф. др Саша Гајин са Правног факултета Универзитета Унион и Марко Вукић из Центра за унапређење правних студија.

Учесници обуке имали су прилику детаљније да се упознају са Законом о заштити података о личности, односом Закона и нових европских правила, као и о секторским законима.

Такође, предавачи су говорили о подацима о личности, начелима обраде података, као и о правима лица чији се подаци обрађују и њиховој заштити.

Шеснаест двонодневних обука о примени Закона о заштити података о личности биће организоване у периоду од маја до јула 2019. године у седиштима апелационих судова – Ниш, Крагујевац, Нови Сад и Београд. Осим основне обуке у периоду од августа до октобрa 2019. године биће организоване и посебне обуке за судије парничних одељења који ће у првом степену поступати по новом закону.

Новим законским решењима, чија ће примена отпочети у августу ове године, унапређује се заштита података о личности, како у домаћем правном систему, тако и у односу на изношење података у треће земље. Закон је усклађен са директивама ЕУ у овој области те ће подаци о личности грађана Србије бити заштићени на исти начин, као и у државама чланицама ЕУ.