Руководећи се принципом транспарентности, Министарство правде, у складу са ГРЕКО Правилником, објављује најављени Други извештај усклађености Републике Србије са ГРЕКО препорукама у оквиру четвртог круга евалуације на српском и енглеском језику, имајући у виду да је Република Србија држава чланица радног тела ГРЕКО Савета Европе. 

Истичемо да је у наведеном извештајном периоду постигнут конкретан напредак у поређењу са претходним Прелазним извештајем усклађености из 2019. године, те да су сада две препоруке у потпуности испуњење, десет делимично и само једна препорука преостаје не испуњена. 

Подсећамо да у претходном извештајном периоду ниједна препорука није била у потпуности испуњена. Упркос евидентном помаку од усвајања Прелазног извештаја, свеобухватни закључак ГРЕКО-а тренутно наводи глобално незадовољавајућу оцену испуњености, имајући у виду да је значајан број ГРЕКО препорука делимично испуњен (укупно 77% свих ГРЕКО Препорука је делимично спроведено). 

У извештају се међутим такође констатује да су Уставни амандмани претежни разлог томе, те да ће Република Србија „искључиво бити у могућности да испуни одређене делове препорука ГРЕКО-а тек након што ови амандмани на Устав ступе на снагу.“ 

Поштујући уставом прописану процедуру за измену највишег правног акта Р. Србије у складу са чланом 203. Устава Републике Србије, Министарство правде улаже значајне напоре у циљу потпуне усклађености са међународним стандардима, нарочито у погледу оснаживања владавине права и загарантоване поделе власти, обезбеђењем да се однос три гране власти заснива на међусобном ограничавању и равнотежи. 

Предложене амандмане на Устав Р. Србије позитивно је оценила Венецијанска комисија.