Поводом протеста Удружења за постпенални прихват и ресоцијализацију осуђених лица "Нови почетак", Управа за извршење кривичних санкција истиче да лица лишена слободе са инфекцијом корона вируса добијају адекватну здравствену заштиту и да се у њиховом лечењу примењује званични протокол који се односи на све грађане Србије.

Будући да није било случајева инфекције код осуђеника од априла па све до краја новембра Управа је, због погоршања епидемиолошке ситуације, благовремено обезбедила 12.000 антигенских тестова како би одговорила на највећи изазов, а то је свакодневни пријем нових лица који могу да унесу инфекцију.

Лекари у Служби за здравствену заштиту спроводе званични протокол – лица која се пожале на било који симтом одмах се изолују од других лица, тестирају се и смештају под појачан медицински надзор и лече. 

Лицима са инфекцијом ковид 19 се проверава сатурација (ниво кисеоника у крви), температура, крвна слика и по потреби им се снимају плућа. Уз то, добијају адекватну терапију прилагођену за свако лице и појачану дозу витаминских суплемената потребних за имунитет.

Управа подржава сваку иницијативу која има за циљ унапређење положаја осуђеника, али је дужна да каже да организација која је организовала протест у својим саопштењима за медије недељама уназад шири лажне информације да осуђеници позитивни на корона вирус нису медицинска збринути.

Наглашавамо и да за редовне посете особама којe долазе осуђеницима у посету нису ни сада, нити су раније били потребни PCR тестови како је ова организација на протесту представила. Особе које долазе у посету морају да имају заштитне маске, а за осуђенике заводи обезбеђују маске, рукавице и визире.

Дозвољене су посете брачног друга и деце у посебним просторијама (на коју осуђени има право једном у два месеца у трајању од три сата) уколико лице које долази у посету има негативан PCR тест на ковид 19, не старији од 72 сата, и то је оно што је ова организација била дужна да објасни јавности.

Организација, која у свом називу истиче бригу за осуђенике, једина може да зна одговор на питање зашто циљано обмањује јавност и непрестано злоупотребљава ситуацију са короном, пласирајући нетачне и узнемиравајуће информације.

У овом тренутку је потврђено присуство вируса код једног процента лица лишених слободе којих тренутно има 10.642 у 29 завода.

Управа за извршење кривичних санкција о начину збрињавања осуђеника и мерама превенције од марта непрестано обавештава јавност путем средстава јавног информисања.

По први пут смо суочени са ситуацијом да поједини медији нису током лета желели да објаве наше податке да у заводима није било инфицираних осуђеника, а да са појавом инфекције код лица објављују непроверене информације и без одговора Управе, што је у супротности са новинарским позивом и етичким кодексом ове уважене професије.

И овом приликом  наглашавамо да су управе завода још у марту успоставиле отворен дијалог са осуђеницима у вези са мерама превенције и они и њихове породице су за новонастале околности показали огромно разумевање.

У тренутку док сви људи деле само једну бригу, осуђеници у Србији су дали огроман лични допринос кад су у заводима у Сремској Митровици, Нишу, Забели и осуђенице у Пожаревцу почели на почетку пандемије да шију маске, одела, капе, назувице за потребе целог система и само у КПЗ у Сремској Митровици је произведено скоро пола милиона заштитне опреме.

У ситуацији без преседана за цео свет, осуђеници су показали хуманост и солидарност и сами покренули акције у којима су донирали новац за лечење болесне деце и одрекли се 4.700 сувих оброка за најсиромашније грађане.