Министарка правде Маја Поповић разговарала је данас са амбасадором Краљевине Белгије Куном Адамом о наставку евроинтеграција и подршци Белгије у претприступним преговорима Србије ка пуноправном чланству у Европској унији, посебно у оквиру преговарачког Поглавља 23.

На састанку је наглашена изузетно добра и плодоносна сарадња министарстава двеју земаља, као и спремност да се она настави и унапреди посебно на пољу борбе против организованог криминала и корупције.

Министарка је подсетила и да је процес измена Устава у области правосуђа у току, да је предлог Уставних амандмана прослеђен Народној скупштини и да се очекују јавна слушања у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, јер је, како је нагласила, важно да се смањи поларизација у вези са том темом, али и да грађани буду упознати са променама најважнијег правног акта у земљи.

Поповић је обавестила амбасадора о плановима Министарства и корацима које је предузела у циљу побољшања ефикасности рада судова, посебно када је реч о одељењима за борбу против корупције при тужилаштвима, кроз логистичку, кадровску и финансијску подршку.

Министарка је додала и да ће у наредном периоду бити завршена радна верзија закона о изменама и допунама Закона о парничном поступку, радна верзија Оперативног плана за спречавање корупције у областима од посебног ризика, радна верзија Националне стратегије за процесуирање ратних злочина и акциони план за њено спровођење.

Амбасадор је изјавио да Белгија подржава напредак Србије на путу евроинтеграција и да је спремна да настави да пружа подршку и конструктивне савете у постизању тог циља.

Амбасадор је Маји Поповић честитао на именовању, истакавши да је ресор који води један од најважнијих, како у земљи тако и у смислу приступних преговора са ЕУ и да је импресиониран чињеницом да Влада Србије има велики број жена на функцији министра, које су задужене за важне ресоре.