Државна секретарка Министарства правде Бојана Шћепановић учествовала је данас на онлајн конференцији којом се обележава завршетак пројекта „ЕУ за Србију – подршка Врховном касационом суду”.

На конференцији су говорили и в.ф. председника Врховног касационог суда и председник Високог савета судства Републике Србије Драгомир Милојевић и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

Она је изразила уверење да је овај пројекат добар пример партнерског односа Европске уније и Србије у процесу јачања владавине права и то кроз константно унапређење ефикасности сектора правосуђа на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

„Пројекат је последње две и по године пружио подршку Министарству правде на промоцији и развоју алтернативног решавања спорова, као и подршку у раду на изменама и допунама Судског пословника, ради унапређења аутоматског вођења предмета у судовима. Посебно бих нагласила и ангажман пројекта на преношењу надлежности у извршној материји од судова на јавне извршитеље”, појаснила је Бојана Шћепановић.

Према њеним речима, захваљујући пројекту ЕУ постигнути су и резултати на пољу медијације и раду на изменама релевантног правног оквира.

„Пројекат је кроз бројне активности пружио помоћ Министарству у даљем раду на нормативно свеобухватном уређењу медијације, као и спровођењу активности везаних за Радну групу за измене и допуне Закона о посредовању у решавању спорова”, навела је Бојана Шћепановић.

Материјал из овог пројекта биће од користи Министарству правде у областима које покрива, нагласила је Бојана Шћепановић, и захвалила Европској унији на изузетној подршци.

Пројекат ЕУ за Србију – подршка Врховном касационом суду” финансирала је Европска унија.