Најбоље оружје у борби против оранизованог криминала и корупције је проактивна сарадња регионалних размера, рекао је министар правде и државне управе Никола Селаковић на 4. Регионалној конференцији министара унутрашњих послова и министара правде, под назицом „Борба против организованог криминала, корупције и правосудна сарадња у региони Југоисточне Европе“, која је данас одржана у Палати „Србија“.

“Брана организованом криминалу и корупцији су снажне, моћне и ефикасне институције, као што су полиција, тужилаштва и судови”, рекао је министар Селаковић и додао да држава мора стручно обучити судије и тужиоце, запослити најбоље људе у правосуђе, успоставити систем позитивне селекције, како би истрајала у борби за боље друштво са минимумом криминала.

Министар Селковић је истакао да међународна сарадња у борби против организованог криминала и корупције подразумева заједничке истражне тимове, успостављање боље сарадње пограничних полиција и царина, националних агенција, регионалних организација, министарства иностраних послова, ДКП, као и ангажовање националних и међународних капацитета.

“Није довољно да само једна земља има одлучну политику и намеру за обрачун са криминалом. Криминал се ујединио, а ми му једино можемо стати на црту као појединци, као државе, као регион дајући свој максимум у борби против  организованог криминала и корупције”,  нагласио је Селаковић. Такође, он је додао да организовани криминал и корупција стварају сиромаштво у једном друштву, што изазива негативне последице по државу.

Након свечаног отварања конференције министри правде Србије Никола Селаковић, Црне Горе Душко Марковић, Босне и Херцеговине Бариша Чолак, Македоније Блерим Беџети и Албаније Арбен Браце потписали су Писмо о намерама о будућем потписивању и ратификацији Регионалне конвенције о прекограничном признавању и спровођењу одлука у грађанским и трговинским питањима.