Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да су услови у затворима у Србији данас много бољи него 2010. године, па чак и у односу на много богатије државе ЕУ, и да ће Министарство правде наставити са политиком унапређења инфраструктуре у  казнено-поправним заводима.

Она је на конференцији поводом почекта пројекта „Унапређење капацитета затворског система у Србији“ истакла да је циљ те политике побољшање услова живота осуђених лица у складу са ЕУ стандардима, као и бољи услови за рад запослених.

„Да смо у претходних неколико година остварили добре резултате потврђује последњи извештај Савета Европе, где је похваљен напредак Србије на унапређењу смештајних капацитета. Данас можемо са пуним правом да кажемо да нисмо на црној листи“, нагласила је Кубуровић

Она је подсетила да су у претходном периоду реновирани блокови Окружног затвора и Специјалне затворске болнице у Београду, павиљони ВПД у Крушевцу, КПЗ у Нишу, да су у току радови на реконструкцији постојећег и изградњи новог павиљона у КПЗ за жене у Пожаревцу, као и да се ускоро очекује почетак изградње нових објеката у КПЗ у Сремској Митровици, Лесковцу и КПЗ у Пожаревцу Забела. У току је и реализација два велика инвестициона пројекта – изградња новог затвора у Панчеву и Крагујевцу.

Кубуровић је нагласила да Министарство правде на путу унапређења система извршења кривичних санкција има значајну подршку међународних институција и организација, а посебно појединих држава ЕУ.

Она је рекла да је један од тих пројеката и пројекат  посвећен унапређењу капацитета затворског система у Србији,  који ЕУ финансира сња 950.000 евра, а Република Србија суфинансира са 50.000 евра.

„Овај пројекат треба да значајно допринесе и испуњењу активности које су предвиђене Акционим планом за Поглавље 23“, истакла је Кубуровић.

Она је објаснила да ће у наредних 18 месеци, колико ће пројекат трајати, бити спроведене  обуке запослених за примену специјализованих програма третмана за осуђена лица и осетљиве категорије осуђених лица, а да ће посебна пажња бити посвећена образовању, радним способностима и професионалним вештинама осуђеница у КПЗ за жене у Пожаревцу, повећањем могућности за њихово запошљавање након издржане казне, чиме се смањује стопа рецидивизма.

Обележавању почетка пројекта присуствовао је и вицеканцелар и министар правде Аустрије Волфганг Брандштетер, који је рекао да је извршење кривичних санкција веома битан део владавине права и да је затво тај пројекат од изузетног значаја.

Брандштетер је истакао да је модернизација и обнова затвора веома значајна, а да је Србија много урадила на том пољу, као и да је важно да се и даље улаже како у унапређење затворских капацитета, тако и у постпенални третман осуђених лица.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истакао је да је ЕУ највећи донатор у Србији, а да је само у област правосуђа уложила више од 30 милиона евра.

Фабрици је нагласио да ће нови пројекат бити усмерен на унапређење капацитета затвора, али и на побољшање нивоа оспособљености запослених у њима.

Министарка Кубуровић и канцелар и министар правде Аустрије су уочи почетка конференције одржали билатерални састанак.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv