Унапређење правосуђа по мери детета је од великог значаја за Министарство правде, а досадашњи извештаји о спровођењу Акционог плана за Поглавље 23 показују висок ниво реализације активности у тој области, рекла је министарка правде Нела Кубуровић на  конференцији „Унапређење права детета кроз јачање система правосуђа и социјалне заштите у Србији“, коју је организовала Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији, уз подршку Министарстава правде и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Кубуровић је истакла да су бројне активности овог пројекта интегрални део Акционог плана за Поглавље 23, у оквиру дела који је посвећен правима детета, укључујући и правосуђе по мери детета.

Кубуровић је истакла да је приоритет овог пројекта био стављен на ефикасну примену васпитних налога и васпитних мера ванзаводског карактера у циљу јачања личне одговорности малолетних учинилаца и њихове ресоцијализације у друштво.

Она је указала да се применом васпитних налога не врши само реинтеграција малолетника у друштво, већ се повећава и ефикасност рада судија и јавних тужилаца и убрзава поступак, са исходом чији је квалитет немерљиво унапређен за друштво у целини.

Говорећи о резултатима постигнутим у четири града који су обухваћени пилот пројектом, Кубуровић је навела да је број изречених васпитних налога у константном порасту, те  их је 2009. године било изречено 211 васпитних налога, а 2016. године 1032.  

Ти налози су примењени на више од четвртину укупног броја пријављених учинилаца, што премашује пројектни индикатор из Акционог плана за Поглавље 23 и резултат је одличне сарадње пројектног тима са Правосудном академијом“, нагласила је Кубуровић и додала да је више од 1.000 деце било упућено на различите програме интервенција у циљу њихове ресоцијализације и реинтеграције у друштво.

На конференцији су говорили и директор Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да Србија доследно примењује одредбе Конвенције о правима детета из 1989. године, која  представља међународни споразум у свим друштвеним областима окренутим деци, односно подршци породици, образовању деце, социјалној безбедности, личном интегритету.

Он је додао да Министарство за рад ради на подршци деци у оквиру социјалне заштите и да не може, нити сме, остати по страни и не реаговати по питању случајева у којима су деца у сукобу са законом, жртве или сведоци, него ангажовати своје капацитете, позвати и мотивисати центре за социјални рад како би зауставило и умањило наведене негативне тенденције.

Видео материјал можете бесплатно преузети на сајту www.infobiro.tv