У бараци на Новом Београду више нема ниједног папира – све пребачено судијама или извршитељима.

Медијација између грађана дужника и јавних и комуналних предузећа само је један у низу корака да би се смањио притисак на пребукиране домаће судове. Овоме је претходило „чишћење“ старих предмета, пре свега извршних, везаних за комунална дуговања грађана, кроз пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“ и примену новог Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО). Поменути пројекат финансирала је ЕУ са четири милиона евра, а спровео га „Британски савет“. Партнери су били 30 домаћих судова. У њих 11 послата је експертска помоћ и ангажовани су омладинци који су физички разврставали старе предмете, док су остали судови добили само помоћ стручњака у формулисању и примени мера за смањење броја старих предмета.

Помоћ у особљу, осим Првог, Другог и Трећег београдског основног суда, добили су Врање, Ниш, Нови Пазар, Чачак, Смедерево, Краљево, Лесковац и Крагујевац. Помоћно особље разврстало је предмете по годинама и повериоцима, што је олакшало посао судијама, које су брже доносиле одлуке да ли се предмет обуставља, додељује извршитељима или суду. Наиме, нови ЗИО предвидео је да се обустављају сва стара потраживања за која се повериоци нису изјаснили да ли желе да им извршење спроведу суд или јавни извршитељи.

Чак 55 омладинаца помогло је у 11 судова, од којих је највећи број радио за београдске. У престоници је „чамио“ чак милион старих извршних предмета, који су били смештени у тзв. Бараци, у Улици Палмира Тољатија на Новом Београду. На крају 2017. фамозна „Барака“ остала је празна, а сви предмети су пренети и додељени у рад судовима или извршитељима.

После формирања нове мреже судова, пре три године, нерешени извршни предмети остали су у Првом суду, уместо да буду подељени и Другом и Трећем. Када су волонтери разврстали ове предмете, од оних за које су се повериоци изјаснили да желе да их и надаље решавају судови, 290.471 је остао у Првом основном суду. Њих 99.470 послато је Другом, а 84.482 Трећем.

Пројекат до краја марта

Како сазнајемо, пројекат „Унапређење ефикасности правосуђа“ биће продужен у три београдска основна суда до краја марта. За то време предмети ће бити стављени у омоте, сређени по бројевима и додељени физички судијама у рад.

Извор: Вечерње Новости