-          реакција Министарства правде поводом саопштења НУНС-а у вези са новим Нацртом закона о спречавању корупције -

Министарство правде, поводом саопштења Независног удружења новинара Србије (НУНС), указује да по новом Нацрту закона о спречавању корупције, чланове одбора Агенције за борбу против корупције више неће предлагати:

-          Административни одбор Народне скупштине,

-          председник Републике,

-          Влада Републике Србије,

-          Врховни касациони суд

-          Државна ревизорска институција,

-          Заштитник грађана,

-          Повереник за информације од јавног значаја,

-          Социјално-економски савет,

-          Адвокатска комора Србије,

-          удружења новинара у Републици Србији,

 

а не само како је наведено у саопштењу НУНС-а, представници адвокатуре и новинара.

По новом Нацрту, чланови се бирају на конкурсу на основу теста, чиме се доприноси професионализацији и апсолутној демократској процедури избора.

Нови Нацрт закона о спречавању корупције усваја препоруке ГРЕКО и професионализује Одбор, који се сада зове Веће, које се формира на основу резултата на испиту.

Намера законописца јесте да се на јавни конкурс пријаве најбољи кандидати, који испуњавају услове конкурса, без обзира на то из које професије долазе.

Сваки дипломирани правник са девет година радног искуства који сматра да може да буде адекватан кандидат, може да се пријави, а његово знање и интегритет ће се мерити кроз испите. Тиме, сваки кандидат добија једнаку шансу да постане члан Већа Агенције, чији избор не зависи од унутрашњих избора одређене организације.