Специјални известилац Уједињених нација за питања мучења и друге окрутне, нечовечне или понижавајуће казне или поступке Нилс Мелцер похвалио је Министарство правде за напоре које предузима на унапређењу услова у којима бораве лица лишене слободе у казнено-поправним заводима у Србији.

У извештају , објављеном на основу посета казнено-поправним заводима у новембру 2017.године, оцењено је да је Србија предузела значајне кораке у погледу повећања смештајних капацитета притворских јединица, као и на изградњи нових завода и реконструкцији постојећих установа.

Известилац УН је навео да су велики делови у КПЗ у Нишу, КПЗ у Сремској Митровици и Окружном затвору у Београду потпуно реновирани и да сада у потпуности испуњавају међународне стандарде.

У извештају је оцењено да су санитарни и хигијенски услови у заводима генерално задовољавајући, али да проблем пренасељености, попут затвора у Сремској Митровици, може да утиче и на ове сегменте смештаја осуђеника.

Специјални известилац је стога поздравио мере које су српске власти предузеле како би решиле пренасељеност јачањем система ванзаводских санкција и омогућиле условне казне, у складу са Стратегијом развоја система извршења кривичних санкција до 2020. године и Акционим планом за њено спровођење.

Посебно истичемо и да је известилац УН изразио задовољство што у затворима и притворским јединицима у надлежности Министарства правде није примио ниједну притужбу на злостављање, изузев неколико изолованих навода о употреби прекомерне силе.

У извештају су наведене и препоруке за унапређење затворског система у Србији, са нагласком на предузимању неопходних корака како би се спречила пренасељеност затвора и наставку реформи како би се осигурали бољи услови у притворским јединицима.

Такође се предлаже и већи број сати за све категорије лица лишених слободе на отвореним просторима, као и више могућности за рад и активности које доприносе и физичком и менталном здрављу осуђеника у полуотвореним и затвореним одељењима, поготово онима који служе дуге казне.