Осуђена лица и запослени у Казнено-поправном заводу Пожаревац (Забела) прикупили су више од 600 килограма чепова у хуманитарној акцији „Чеп за хендикеп“ за куповину медицинског помагала за особу са инвалидитетом са територије Браничевског округа.

Запослени и осуђеници у овом заводу од 2017. године активно учествују у акцији помоћи особама са инвалидитетом и до сада је прикупљено неколико тона чепова који су предати фондацији „Чеп за хендикеп“.

Фондација је из тог разлога доделила признање овој казнено-поправној установи, а током посете представника фондације Забели договорено је да се одржи серија предавања на тему механизама превазилажења животних тешкоћа уз подршку Управе за извршење кривичних санкција.

Ова акција је само један у низу примера хуманости осуђених лица који су ранијих година свој новац издвајали у разним акцијама.

 Скоро 200 осуђеника из Забеле се 2020. године у јеку пандемије корона вируса одрекло дела новца који су добили од државе у износу од 100 евра за ублажавање последица епидемије и усмерили га за лечење болесне деце.

Око 4.700 осуђених лица у највећим заводима у земљи (Сремској Митровици, Нишу, Забели, Панчеву и  Новом Саду) показало је поново те године емпатију одлуком да уступе своје суве оброке најсиромашнијим грађанима.

Огромну подршку су пружили осуђеници у КПЗ у Нишу када су 2018. године одлучили да заједно са запосленима, донирају новац за куповину покретног инкубатора за бебе који има пресудан значај за живот тек рођене деце у том граду.